Únor 2010

PUDINGOVA TORTA

28. února 2010 v 13:20 | VERONKA-kucharka |  PUDINGOVA TORTA
Potrebujeme:

Cesto:, 250 g polohrubej múky, 120 g masla, 60 g práškového cukru, 1 vajce, , Plnka:, ½ l mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 40 g vanilkového pudingu, 1 žĺtok, lekvár, ovocie


Ako na to:

Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom, vajcom a múkou. Vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a odložte na 30 min. na chladné miesto. Tortovú formu vymastite a rozvaľkané cesto naň preneste a okraje formy obložte. Pečte vo vyhriatej rúre s teplotou 200 °C asi 20 min. Po upečení nechajte cesto vo forme vychladnúť. Potom ho vyberte a po celom obvode potrite lekvárom. Naplňte pudingovou plnkou a ozdobte ovocím.

Plnka: Mlieko zmiešajte s kryštálovým cukrom a pudingovým práškom s vanilkovou príchuťou. Za stáleho miešania uvarte puding. Do hotového pudingu pridajte žĺtok, premiešajte a nechajte trochu vychladnúť.

SKLADANA TORTA

28. února 2010 v 13:16 | VERONKA-kucharka |  SKLADANA TORTA
Potrebujeme:

Piškótové cesto:, 4 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 90 g polohrubej múky, 30 g maizeny, 2 PL kakaa, , Krehké cesto:, 200 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 100 g masla , , Plnka:, 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 50 g pomletých orechov, 250 g masla, 0, 5 dl vody, 2 PL kryštálového cukru, 2 PL rumu


Ako na to:

Na ozdobu: čerstvé ovocie, zvyšný krém, mandľové lupienky

Piškótové cesto: Vajcia s cukrom vyšľahajte. Múku, maizenu a kakao zmiešajte a opatrne vmiešajte do vaječnej peny. Cesto vylejte na plech vyložený mastným papierom a upečte. Upečené cesto dajte aj s papierom na vlhkú utierku a stočte do rolády. Vychladnuté nakrájajte na rovnaké pásiky široké asi 5 cm.

Krehké cesto: Múku preosejte na dosku a v strede urobte jamku. Do nej dajte cukor, vanilkový cukor a vajce. Maslo postrúhajte na hrubšom strúhadle a spolu s ostatnými surovinami vypracujte na hladké cesto. Cesto rozvaľkajte do kruhu a upečte. Vychladnuté cesto potrite tenkou vrstvou krému. Pásy piškótového cesta potrieme krémom a postupne od stredu krehkého cesta na seba lepte, až kým nevyplníme celý kruh. Vonkajší kruh piškótového cesta potrite krémom a ozdobte mandľovými lupienkami. Vrch torty potrite zvyšným krémom a ozdobte čerstvým ovocím.

Plnka: Vajcia s cukrom vyšľahajte nad parou do zhustnutia. Maslo vymiešajte do peny. Vodu, kryštálový cukor a rum prevarte a horúce vlejte do zomletých orechov. Nechajte vychladnúť a vmiešajte do masla.

MANDARINKOVA TORTA

28. února 2010 v 13:14 | VERONKA-kucharka |  MANDARINKOVA TORTA
Potrebujeme: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 120 g polohrubej múky, ½ l smotany na šľahanie, 2 mandarínkové kompóty, 2 vanilkové pudingové prášky bez varenia ą 75 g, 50 g čokolády na varenie Ako na to: Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do penista, postupne vmiešajte múku. Cesto vylejte do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy, vložte do vyhriatej rúry a upečte. Do veľkej nádoby, ktorá má vrchnák a dá sa tesne uzavrieť, vlejte smotanu, kompót aj s nálevom, pridajte pudingové prášky, prikryte a trikrát s nádobou zatrepte. Vychladnutý korpus vložte späť do formy, potrite pudingovou zmesou a na niekoľko hodín odložte na chladné miesto. Keď stuhne, ozdobte tortu ovocím a strúhanou čokoládou.

BIELKOVA TORTA S ORECHMI

28. února 2010 v 13:12 | VERONKA-kucharka |  BIELKOVA TORTA S ORECHMI
Potrebujeme: 5 bielkov, 40 g masla, 2 PL horúceho mlieka, 60 g hrozienok, ríbezľová marmeláda, 150 g mletých vlašských orechov, 200 g citrónovej polevy, 1, 5 PL citrónovej šťavy, hrubá múka, 300 g práškového cukru, , Na ozdobenie: polovičky orechov Ako na to: Z bielkov vyšľahajte sneh, pridajte cukor a vyšľahajte dohusta. Zľahka vmiešajte mleté orechy, hrozienka, zohriate maslo a nalejte do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy. Povrch vyhlaďte a upečte v mierne vyhriatej rúre. Po vychladnutí potrite tortu marmeládou a polejte polevou. Poleva: Cukor vymiešajte s mliekom a citrónovou šťavou na hladkú, primerane hustú hmotu. Tortu ozdobte polovičkami vlašských orechov.

puncova torta

28. února 2010 v 13:09 | VERONKA-kucharka |  PUNCOVA TORTA
Potrebujeme: Korpus:, 7 vajec, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 140 g krupicovej múky, 20 g kakaa, 150 g kryštálového cukru na sirup, 100 ml rumu, malinová šťava, 150 g vlašských orechov, 80 g malinového džemu, tuk na vymastenie formy, múka na vysypanie formy, , Poleva:, 200 g práškového cukru, 2 PL rumu Ako na to: Žĺtky, práškový a vanilkový cukor vymiešajte a zľahka pridajte tuhý sneh z bielkov. Prisypte múku a všetko dobre premiešajte. Z cesta odoberte 1/3, pridajte k nej kakao, nalejte ju na plech vyložený papierom a upečte vo vyhriatej rúre. Zvyšné cesto nalejte do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy a tiež upečte. Kým sa pečie korpus, vychladnutý kakaový plát pokrájajte na malé kocky, polejte ich pripraveným sirupom (kryštálový cukor rozpustíme v 150 ml vody), pridajte rum, pomleté orechy a toľko malinovej šťavy, aby vznikla vláčna vlhká masa. Všetko spolu dobre premiešajte. Upečený korpus potom pozdĺžne rozkrojte, na spodný diel navrstvite kakaovo-rumovú plnku a zakryte ju druhou polovicou korpusu. Povrch torty natrite malinovým džemom a rumovou polevou, ktorú pripravte z práškového cukru, 1 PL vriacej vody a rumu miešaním nad miernym ohňom do zhustnutia (asi 30 min.).

PENA Z LESNYCH PLODOV

28. února 2010 v 13:05 | VERONKA-kucharka |  PENA Z LESNYCH PLODOV
Potrebujeme: 200 g lesných plodov, 200 g práškového cukru, 2 bielka, šťavu z ½ citróna Ako na to: Lesné jahody pretrieme, pridáme práškový cukor, bielka, citrónovú šťavu a metličkou šľaháme dovtedy, kým pena nezhustne. Hotovú penu upravíme do pohárov, necháme schladiť a ozdobíme lesnými jahodami.

BANANOVY POHAR

28. února 2010 v 13:01 | VERONKA-kucharka |  BANANOVY POHAR
Potrebujeme:

1 dávku jahodovej zmrzliny, banán, kakaovú polevu, šľahačku, jahody


Ako na to:

Do pohára vložíme 1 dávku jahodovej zmrzliny. Pokrájaný banán dáme na zmrzlinu a polejeme vychladnutou kakaovou polevou. Ozdobíme šľahačkou, kúskami banánu a jahodami.

DIABOLSKA SKORICA

23. února 2010 v 17:40 | VERONKA-kucharka |  DIABOLSKA SKORICA
Potrebujeme: 6 dl vody, 2 kúsky škorice, 4 PL mletej kávy (kopcovité), kocky cukru, koňak, šľahačka Ako na to: Vodu varte s kúskami škorice 5 min. na slabom ohni, potom škoricu vyberte. Do škoricovej vody zavarte z mletú kávu a nápoj nalejte do šálok. Na vopred zohriatú polievkovú lyžicu položíme po 1 kocke cukru na každú šálku, dolejte koňakom a zapáľte. Po vyhasnutí plameňa nalejte do šálok a zamiešajte. Konzumujte so šľahačkou.

POHAR-JAHODOVY SEN

23. února 2010 v 17:35 | VERONKA-kucharka |  POHAR-JAHODOVY SEN
Potrebujeme:
300 g jahôd, 1 lyžicu práškového cukru, 1 lyžičku vanilínového cukru, 200 g jogurtu, 100 g mascarpone, postrúhanú kôru z 1/2 pomaranča, kokos, nasekané vlašské orechy
Ako na to:
Jahody umyjeme, rozštvrtíme a v miske premiešame s cukrom. Necháme odstáť asi 20 minút, kým sa cukor nerozpustí.
V miske rozmiešame jogurt, mascarpone a pomarančovú kôru. Vlašské orechy nasekáme a nasucho opražíme.
Asi tretinu jahodovej zmesi rozdelíme do 4 dezertných pohárov. Navrch dáme 2 lyžice jogurtového krému a mascarpone. Posypeme kokosom a orechmi.
Postup opakujeme ďalšími dvomi vrstvami jahôd, krému, kokosu a orechov. Ozdobíme lístkom mäty a ihneď podávame.

TVAROHOVE KNEDLICKY

22. února 2010 v 16:59 | VERONKA-kucharka |  TVAROHOVE KNEDLICKY
POTREBUJEME:

½ kg tvarohu, 100 g polohrubej múky, 50 g masla, 2 vajcia, 1-2 ČL cukru, strúhanka, olej, práškový cukor, trochu soli


AKO NA TO:

Z tvarohu, múky, vajec a zo zmäknutého masla vypracujte hladké cesto. Z neho vypracujte knedličky s priemerom 3-4 cm. Do väčšieho hrnca dajte vodu, trochu ju osoľte, a keď zovrie, vložte do nej knedličky. Varte ich na miernom ohni 7 - 10 min. (podľa veľkosti). Občas ich zľahka premiešajte, aby sa neprilepili na dno.
Hotové knedličky vyberte (najlepšie sitom), nechajte odkvapkať.
Na tanieri dajte na každú 1 PL džemu a posypte opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom.

MASLOVE HALUSKY

22. února 2010 v 16:55 | VERONKA-kucharka |  MASLOVE HALUSKY
POTREBUJEME:

1dl mlieka,sol, 1 lyzicku masla, 150 g hladkej muky,2 vajcia,petrzlenovu vnat.

AKO NA TO:


Do vriaceho mierne osoleného mlieka sa pridá maslo a za stáleho miešania sa postupne vsype hrubá múka. Zmes sa varí tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na varechu a steny nádoby. Cesto sa nechá vychladnúť, postupne sa zamiešajú vajcia a najemno nakrájaná petržlenová vňať. Z cesta sa vo vode namočenou kávovou lyžičkou vykrajujú halušky (3 ks na porciu), zavaria sa do mierne osolenej vody a varia sa asi 3 až 4 minúty. Uvarené halušky sa vyberú, opláchnu studenou vodou, nechajú odkvapkať a zalejú malým množstvom vývaru.

BADIANOVY CHLIEB

22. února 2010 v 16:49 | VERONKA-kucharka |  BADIANOVY CHLIEB
POTREBUJEME.

6 vajec
6 PL práškového cukru
½ ČL badiánového semena

AKO NA TO:


Práškový cukor preosejte a zo žĺtkami vyšľahajte do penista. Pridajte badiánové semeno. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte k prvej hmote. Vylejte na plech, tenko natretý maslom a pomúčený a na pomalom ohni upečte. Po upečení ho rozrežte na dlhé tenké pláty a znovu vložte do rúry, aby sa vysušil. Tento druh pečiva vydrží veľmi dlho.

OSVIEZUJUCI SALAT

21. února 2010 v 17:50 | VERONKA-kucharka |  OSVIEZUJUCI SALAT
POTREBUJEME:

čínska kapusta, šalátové uhorky, 2 červené papriky, 2 žlté papriky 2 tmavozelené papriky, paradajky, reďkovka, 1-2 balenia Balsýru, korenie na paradajky (môže byť aj Zazyky, oregáno, bazalka,...), šťava z citróna, trocha oleja, jogurtový dressing


AKO NA TO:


Čínsku kapustu alebo niektorý druh ľadového šalátu dobre umyjeme, potrháme na menšie kúsky. Papriku, paradajky a reďkovku nakrájame, uhorky nakrájame na kolieska. Pridáme korenie na paradajky alebo Zazyky, pokvapkáme olejom a šťavou z citróna. Dochutíme Balsýrom.
Naložený šalát polejeme jogurtovým dressingom a podávame najlepšie s grilovanou pochúťkou

SUTAZ-NAJ.RECEPT:POLIEVKY

18. února 2010 v 18:51 | VERONKA-KUCHARKA |  SUTAZ-NAJ.RECEPT
ahojte vyhlasujem prvu sutaz o najlepsi recept.recepty chcem na polievky.potom budu aj ostatne ale teraz len polievky.recepty my piste do komentarov a napiste my aj svoj email.potom napisem na tem email ake ste obsadili miesto.sutaz bude mat 3:vitazne miesta. SUTAZ PLATI OD 19.2.2010 DO 20.3.2010 ahoj a prosim zapojte sa do tejto sutaze je to prva sutaz a chcela by som aby to dobre dopadlo :))

VITAMINOVY SALAT

18. února 2010 v 18:42 | VERONKA-KUCHARKA |  VITAMINOVY SALAT
Potrebujeme: 200 g miešaných listových šalátov, 100 g mrkvy, 50 g reďkoviek, 50 g šampiňónov, 2 PL naklíčených slnečnicových semiačok, , Nálev:, 2 PL kyslej smotany, 1 ČL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL vegety Ako na to: Listy šalátov umyte, potrhajte na menšie kúsky a nechajte odkvapkať. Mrkvu a reďkovky umyte, nakrájajte na tenké kolieska, šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Do šalátovej misy vložte zeleninu, semiačka, zľahka premiešajte a zalejte nálevom, ktorý pripravíte z vyšľahanej smotany, oleja, citrónovej šťavy a vegety.

FAZULOVY SALAT S CHRENOM

18. února 2010 v 18:40 | VERONKA-KUCHARKA |  FAZULOVY SALAT S CHRENOM
Potrebujeme: 125 g farebných alebo bielych fazúľ (300 g sterilizovaných fazúľ), 100 g tenkých párkov, 75 g sterilizovaného zeleru, 75 g sterilizovanej mrkve, 50 g cibule, 100 g majonézy, 50 g krémovej smotany, 1 PL strúhaného chrenu, ocot , cukor, soľ, mleté čierne korenie Ako na to: Namočenú fazuľu uvarte do mäkka a nechajte vychladnúť pridajte na tenké kolieska nakrájané párky, sterilizovaný zeler a mrkvu, jemne nakrájanú cibuľu, majonézu, kyslú smotanu, strúhaný chren, soľ, korenie. Podľa chuti pridajte ocot a cukor. Všetko premiešajte a vychlaďte.

SALAT ZO ZELENEHO HRASKU

18. února 2010 v 18:38 | VERONKA-KUCHARKA |  SALAT ZO ZELENEHO HRASKU
Potrebujeme: 300 g zeleného hrášku, 5 zemiakov, olej, ocot, cukor, kôpor, mleté čierne korenie, soľ Ako na to: Paradajky, papriky a cibuľu nakrájajte nadrobno, dajte na misu a ochuťte soľou a mletým čiernym korením. Olej zmiešajte s octom, podľa chuti pridajte i najemno nakrájané feferónky a zmesou polejte zeleninu. Šalát rozdeľte do misiek, každú porciu ozdobte nastrúhaným ovčím syrom, dajte do chladničky a vychladené podávajte ku grilovanému mäsu.

KAPOR NA ZELENINE

18. února 2010 v 18:36 | VERONKA-KUCHARKA |  KAPOR NA ZELENINE
Potrebujeme: 1 stredne veľkého kapra, za hrsť kôprovej vňate, 100 g mrkvy, 100 g petržlenu, 2 citróny, 60 g masla, 20 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ, podľa chuti trochu cukru Ako na to: Očistenú a umytú rybu pokrájame na hrubšie porcie, osolíme, okoreníme a po povrchu dobre posypeme nadrobno nasekanou kôprovou vňaťou. Odložíme odležať na niekoľko hodín do chladničky. Očistenú a dobre umytú koreňovú zeleninu pokrájame na kolieska, vložíme do vriacej vody so soľou, korením, polovičnou dávkou masla a šťavou z 1 citróna. Podľa chuti môžeme pridať trochu cukru. Uvaríme domäkka. Pred servírovaním opražíme kúsky kapra na horúcom masle, polejeme zeleninovou omáčkou a po povrchu obložíme kolieskami citróna.

ZAPECENY KAPOR SO SUNKOU

18. února 2010 v 18:30 | VERONKA-KUCHARKA |  ZAPECENY KAPOR SO SUNKOU
POTREBUJEME: 600 g kapra,40 g masla,1 cibula,100 g zeleru,100 g sunky,60 g syra (eidam),1/2 dl smotany,1 zltok,sol. AKO NA TO: na masle spente nadrobno pokrajanu cibulu,pridajte jemne nastruhany zeler a oprazte.pridajte osolene porcie kapra a pod pokrievkou duste skoro do mäkka.potom porcie kapra rozlozte aj zo zeleninou do ohnovzdornej misy,na vrch dajte platky sunky.postruhany syr,smotanu a zltok zmiesajte s touot zmesou polejte sunku.zapecte v horucej rure.podavajte s varenimy zemiakmi a zeleninovim salatom.

PSTRUH SO SMOTANOU

18. února 2010 v 18:20 | VERONKA-KUCHARKA |  PSTRUH SO SMOTANOU
POTREBUJEME: 4 pstruhy,40 g mandli,1 dl smotany,20 g hladkej muky,maslo,sol. AKO NA TO: vypitvane,umyte a osusene pstruhy posolte a popraste hladkou mukou.vkladajte do panvice so zahriatym maslom a pomaly z oboch stranach opekajte.mäkke pstruhy vyberte,do zvysneho masla v panvici prilejte smotanu a sparene,olupane a posekane mandle.nechajte prejst varom a prelejte cez pstruhy.podavajte s varenymi zemiakami.

RYBACIE FILE PRE DIABETIKOV

18. února 2010 v 18:11 | VERONKA-KUCHARKA |  RYBACIE FILE PRE DIABETIKOV
POTREBUJEME:

2 porcie file,1 pl oleja,2 pl paradajkoveho pretlaku,1 pl na jemno nastruhaneho chrenu,1 cibula,1 dia sterilizovana uhorka,mlete cierne korenie,sol.

AKO NA TO:

file vlozte do slabo vymasteneho kastrola,potrite zmesov paradajkoveho pretlaku,chrenu,soli,korenia a 2 pl vody.poukladajte kolieska uhorky a cibule,pokvapkajte zvysnym olejom,podlejte 2 pl vody a pecte alebo duste pod pokrievkou kym mäso nezmäkne.podavajte bud teple s varenymi zemiakmi alebo studene s celozrnym pecivom a zeleninovymi salatmi.

ZAPECENA MAKRELA

17. února 2010 v 18:19 | VERONKA-KUCHARKA |  ZAPECENA MAKRELA
POTREBUJEME: 2-3 udene makrely,tuk,600-700 g zemiakov.sol,mlete cierne korenie,2 cibule,2 vajcia,1/4 l mlieka. AKO NA TO: makrely zbavte koze,vykostite a nakrajajte na mensie kusky.do vymastenej nadoby rozlozte vrstvu uvarenych na platky nakrajanych zemiakov,vrstvu kociek cibule,pripravene makrely a striedajte do spotrebovania surovin.vrchnu vrstvu tvoria zemiaky.potom vsetko zalejte vajciami rozslahanymi v mlieku a v stredne vyhriatej rure zapecte do ruzova. podavajte so sezonnymi zeleninovymi salatmi.

KURACI PAPRIKAS

17. února 2010 v 18:00 | VERONKA-KUCHARKA |  KURACI PAPRIKAS
POTREBUJEME: 1 kurca,1/4 l kyslej smotany,50 g hladkej muky,1 cibula,1 pl paradajkoveho pretlaku,cervena mleta paprika,sol,1 feferonka,2 pl oleja. AKO NA TO: kurca dobre umyte a pokrarajte na mensie kusky.na oleji uzmazte nadrobno pokrajanu cibulu,pridajte papriku,kurca a chvilu poduste.podlejte vodou,posolte,pridajte feferonku,leco a duste do mäkka.potom prilejte kyslu smotanu,v ktorej sme rozslahali muku a paradajkovy pretlak a 5.min.povarte.podavajte s haluskami alebo knedlou.

KURACIE PLATKY S NIVOU

13. února 2010 v 16:02 | VERONKA-KUCHARKA |  KURACIE PLATKY S NIVOU
POTREBUJEME: 600 g kuracich prs,150 g syra niva,100 posekanych vlasskych orechov,1/4 l pochutkovej smotany,2 cibule,olej,biele korenie,maslo. AKO NA TO: nakrajanu cibulu spente na masle,pridajte nakrajanu nivu a nechajte ju pomaly rozpustit.okorente bielim korenim.pridajte pochutkovu smotanu a omacku do hladka vymiesajte.napokon pridajte vlasske orechy.kuracie mäso naklepte,posolte a okorente.na rozpalenom oleji opecte z oboch stran.takto pripravene mäso prelejte omacou a podavajte s cestovinami.

KURA NA KAPUSTE

11. února 2010 v 18:24 | VERONKA-KUCHARKA |  KURA NA KAPUSTE
POTREBUJEME: 1 kurca(cca 1 kg),1 kg kyslej kapusty,zemiaky (2 na osobu),olej sol. AKO NA TO: kurca naporcujte na kusky(mozu byt lubovolne velke,pri peceni sa to strati) a osolte.na dno zapekacej misy alebo pekaca dajte 2 pl lyzice olaja.zemiaky postruhajte ako na placky,trochu osolte a nacapkajte na olej.na zemiaky dajte vrstvu kapusty a na vrch naukladajte kusky kurcata.pecte zakryte asi 30 min.a potom odokryte podla potreby pri 200*C kym to netacne neodolatelne vonat a kym mäso nechyti opeceny odtien.spodna vrstva sa specie do chrumkava a je o nu velky zaujem,preto aby na pekaci nic nezostalo,treba ju vyberat niecim ostrym-moze aj maliarska špachtľa.

VTAMINOVA POLIEVKA

11. února 2010 v 18:12 | VERONKA-KUCHARKA |  VITAMINOVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 1 karfiol,1 mrkva,50 g hrasku,20 g hladkej muky,4 spenatove listy,1 zltok,20 dl smotany,50 g redkoviek,30 g tvrdeho syra. AKO NA TO: karfiol umyjeme,rozoberieme na ruzicky,mrkvu ocistime,nakrajame na tenke kolieska,pridame hrasok a uvarime v osolenej vode takmer do mäkka.v mlieku rozmiesame muku,prilejeme k zelenine,pridame umyte spenatove listy a za obcasneho miesania uvarime do mäkka.dame dolu z ohna a vmiesame zltok rozmiesany v smotane.do hotovej polievky vlozime ocistene a umyte redkovky nakrajane na tenke platky.nakoniec posipeme postruhanym syrom.

SIPKOVA POLIEVKA

11. února 2010 v 18:04 | VERONKA-KUCHARKA |  SIPKOVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 50 g susenych sipok,20 dl mlieka,40 g hladkej muky,10 g cukru,2 rozky,10 g masla. AKO NA TO: susene sipky na noc namocime do vody.na druhy den,v tej istej vode ich povarime asi pol hodiny.prelisujeme ich,prilejeme mlieko zmiesane s mukou,osolime,pridame cukor.na masle oprazime rozok,pokrajany na kocky a podavame ich ku polievke.

LAHODNA SLEPACIA POLIEVKA

11. února 2010 v 17:59 | VERONKA-KUCHARKA |  LAHODNA SLEPACIA POLIEVKA
POTREBUJEME: 1 sliepka,300 g korenovejmrkva,petrzlen,zeler,kalerab),1 cibula,1 por,2 struciky cesnaku,sol,mlete cierne korenie,petrzlenova vnat. AKO NA TO: sliepku umyjeme a dame varit do studenej vody.zatial si nakrajame korenovu zeleninu.po hodine varenie k sliepke pridame zeleninu,ocistenu cibulu,por a dve struciky cesnaku.osolime,okorenime a varime domäkka.uvarenu polievku precedime,sliepkuoberieme od mäsa a mäso i zeleninu vlozime spät do polievky.hotovu polievku pred podavanim dochutime posekanou zelenou petrzlenovou vnatou.

HRACHOVA POLIEVKA

9. února 2010 v 16:12 | VERONKA-KUCHARKA |  HRACHOVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 200 g sucheho hrachu,6 stredne velkych zemiakov,sol,3 struciky cesnaku,majoran. AKO NA TO: prebraty a umyty hrach namocime den vopred do studenej vody.na druhy den ho viackrat premyjeme a dame varit do cistej studenej vody.varime,az kym sa nezacne rozvarat.potom primiesame postruhane ocistene zemiaky,posolime a dovarime.hotovu polievku dochutime rozotrenymi strucikmi cesnaku a majoranom.podavame s chlebomalebo inym pecivom.

KARFIOLOVO-BROKOLICOVA POLIEVKA

7. února 2010 v 19:49 | VERONKA-kucharka |  KARFIOLOVO-BROKOLICOVA POLIEVKA
POTREBUJEME:

1 karfiol,1 brokolica,4 stredne velke zemiaky,sol,vegeta.


AKO NA TO:

zemiaky osupeme,nakrajame na kocky a uvarime.karfiol umyjeme,rozoberieme na ruzicky,zalejeme litrom vody a povarime.brokolicu ocistime,tiez rozoberieme na ruzicky a pridame do polievky.okorenime vegetou a osolime aspon 10 minut.zmiesame zo zemiakmi.

SAMPINONOVY GULAS

7. února 2010 v 15:18 | VERONKA-KUCHARKA |  SAMPINONOVY GULAS
POTREBUJEME:

500 g sampinonov,1 velka cibula,1 cl hladkej muky,sol,cierne korenie,vegeta,olej.

AKO NA TO:
.
sampinonynakrajame a spenime na oleji spolu s nakrajanou cibulou.zmes okorenime paprikou a dusime.pridame sol,korenie,vegetu a podlejeme horucou vodou.pridame muku,pomiesame,znova podlejeme vodou a varime.podavame s chlebom.

SPENATOVA POLIEVKA

5. února 2010 v 14:55 | VERONKA-KUCHARKA |  SPENATOVA POLIEVKA
POTREBUJEME:

balicek mrazeneho spenatu,smotana na varenie,muka na zatrepku,sol,cele cierne korenie,cesnak,tuk na smazenie,chlieb.

AKO NA TO:

do hrnca dame varit spenatovy pretlak v dostatocnom mnozstve vody,pridame 2 ocistene struciky cesnaku,korenie a sol.ked sa pretlak celkom rozplynie vo vode,prilejeme zatrepku rozrobenu z muky a smotany a len kratko nechame prejst varom.
chlieb pokrajame na drobne kocky a opecieme do zlatista na tuku.opecenym chlebom dochutime polievku na tanieri.
pznamka:na miesto mrazeneho spenatu mozeme pouzit aj cerstvy spenat.

SOSOVICOVA POLIEVKA

4. února 2010 v 19:54 | VERONKA-kucharka |  SOSOVICOVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 1 hrncek sosovice,1 velku cibulu,1/4 kg kyslej kapusty,1 pl tuku,1/2 pl hladkej muky,sol,trocha octu,1/8 l kyslej smotany,1 zltok. AKO NA TO: umytu sosovicu uvarte do polomäkka,pridajte kapustu a celu cibulu.z tuku a muky urobte zaprazku,zalejte okyslenou vodou a pridajte do polievky.osolte a povarte.do hotovej polievky primiesajte kyslu smotanu a zltok.

LAHODNA PARADAJKOVA POLIEVKA

3. února 2010 v 16:45 | VERONKA-kucharka |  LAHODNA PARADAJKOVA PLIEVKA
POTREBUJEME: 1 cibula,1 mrkva,1 stonka zeleru,1 kg mäsitych paradajok,25 g ,masla,petrzlenova vnat,2 cl tymianu,1 cl majoranu,5 gulocok cierneho korenia,1 kocka bujonu,sol,smotana,mlete cierne korenie. AKO NA TO: cibulu pokrajame najemno,mrkvu ocistime a nakrajame na platky.umyte paradajky pokrajame na stvrtiny,stonkovy zeler na mensie kusky.maslo rozpustime,pridame k nemu cibulu a mrkvu,paradajky,zeler a 5 minut dusime pod pokrievkou.pridame 3 cele vetvicky petrzlenu,tymian,korenie,kocku bujonu a 500 ml vody.vsetko privedieme k varu a povarime,kym nieje zelenina mäkka.cez sitko prepasirujeme zeleninu do druheho hrnca,osolime a zjemnime smotanou.

KREMOVA-MRKVOVA POLIEVKA

3. února 2010 v 16:28 | VERONKA-kucharka |  KREMOVA-MRKVOVA POLIEVKA
POTREBUJEME:

500 g mrkvy,1 l vody,50 g hladkej muky,maslo,300 ml mlieka,sol,citronova stava,petrzlenova vnat.

AKO NA TO:

mrkvu ocistime a nakrajame na kolieska.uvarime ju v osolenej vode.v druhom hrnci si prichistame svetlu zaprazku z muky,masla,mlieka a vody,ktoru pridame k mrkve.uvarenu mrkvu rozmixujeme zjemnime mliekom alebo smotanou,pridame par kvapiek citronu a nakrajanu petrzlenovu vnat.

CUKETOVA-KREMOVA POLIEVKA

2. února 2010 v 18:38 | VERONKA-KUCHARKA |  CUKETOVA-KREMOVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 1.5 kg cukety,5 stredne velkych zemiakov,2 velke cibule,5 trojuholnikov taveneho syra,1 kysla smotana,vegeta,sol,cukor,cuketova vnat. AKO NA TO: cuketu olupeme a celu aj s duzinou nakrajame na kocky.vlozime do hrnca,pridame posekanu cibulu,nakrajane zemiaky,sol,vegetu,syr a zalejeme vodou.varime domäkka.poriadne rozmixujeme,pridame smotanu a este raz prevarime.ochutime cukrom,posipeme vnatou a podavame s krutonmi.

VYBORNA KAPUSTNICA

2. února 2010 v 18:29 | VERONKA-KUCHARKA |  VYBORNA KAPUSTNICA
POTREBUJEME: 500 g kyslej kapusty,500 g udeneho mäsa,teglik kyslej smotany,bobkovy list,cierne korenie,majoranka,sol,2 cibule,200 g nakrajanej oravskej slaniny,3 pikantne klobasky,2-3 zemiaky. AKO NA TO: udene mäso uvarime do mäkka.pridame nakrajanu kyslu kapustu,cibulu,korenie a zemiaky.povarime.mäsko vyberieme,nakrajame na drobno a vratime do polievky.slaninu nakrajame na drobne kocky,klobasku na kolieska,poprasime paprikou a opecieme.pridame do polievky.kyslu smotanu zmiesame s trochou muky a prilejeme do polievky.povarime a podavame s chlebikom.

JEMNA POROVA POLIEVKA

2. února 2010 v 18:18 | VERONKA-KUCHARKA |  JEMNA POROVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 2 pl olivoveho oleja4 mlade pory,1 cl vegety,petrzlenova vnat,sol mlete korenie,drvena rasca. AKO NA TO: bielu cast porou nakrajeme na kolieska a oprazime na olivovom oleji.trosku podusime,zalejeme 1,5 litrom vody a povarime.ochutime vegetou,solou,okorenime,pridame rascu a petrzlenovu vnat.pre sytejsiu polievkumozeme pridat aj zemiak.

POLIEVKA NA KYSLO

2. února 2010 v 18:08 | VERONKA-KUCHARKA |  POLIEVKA NA KYSLO
POTREBUJEME:

1 stonkovy zeler,2 mrkvy,2 cukety,3 dcl zeleninoveho vyvaru,1 pl masla,100 ml kyslej smotany,1 dcl mlieka,sol,mlete cierne korenie.

AKO NA TO:

zeler nakrajame na kocky,mrkvy a cukety nastruhame.na rozpustenom masle orestujeme zeleninu a pridame k vyvaru.varime do zmäknutia (10-15 minut).po uvareni polievku rozmixujeme.v mlieku rozmiesame kyslu smotanu,polievku zahustime a nechame prevriet.

SMOTANOVO-BROKOLICOVA POLIEVKA

2. února 2010 v 13:40 | VERONKA-KUCHARKA |  SMOTANOVO-BROKOLICOVA POLIEVKA
POTREBUJEME:

250 g brokolice,sol,olej,2 struciky cesnaku,pl hladkej muky,1,5 dl sladkej smotany.

AKO NA TO:brokolicu rozoberieme na ruzicky,vlozime do litra vody,osolime,pridame pretlaceny cesnak a 20 minut varime.z oleja a muky pripravime svetlu zaprazku,za staleho miesania vlejeme do polievky a povarime.polievku prepasirujeme hrubsim sitom alebo rozmixujeme v mixeri.pridame smotanu a kratko povarime.

SYROVA POLIEVKA

2. února 2010 v 12:20 | VERONKA-KUCHARKA |  SYROVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 300 g syra s bielou plesnou,300 g syru s cesnakom a bylinkami,3 velke cibule,2-3 kocky kuracieho bujonu,1-1,5 l vody. AKO NA TO:bujon rozpustite vo vode,pridajte nakrajany syr s bielou plesnou,cesnakovy syr a nakrajanu cibulu.varte asi 20 min.,kym sa syry takmer nerozpustia a cibula nezmäkne.plievku rozmyksujte a prepasirujte cez sitko,aby bola hladka.este chvilu povarte.mozete pridat vodu,podla zelanej hustoty polievky.ozdobte petrzlenovou vnatou a podavajte z kockami opeceneho chleba,alebo slanymi keksmi.

CESNACKA PO PREPITEJ NOCI

1. února 2010 v 19:44 | VERONKA-KUCHARKA |  CESNACKA PO PREPITEJ NOCI
POTREBUJEME: 2 hlavky cesnaku,2 velke zemiaky,1 cibulu,1/4 zeleru,1 mrkvu,vyvar,100 g nivy,100 g klobasy,sol,majoran,mlete cierne korenie,2 vajcia,1 lyzicu masti,1 kyslu smotanu. AKO NA TO: postruhanu mrkvu,zeler,na kolieska pokrajanu cibulu,na kolieska pokrajanu klobasu osmazime na masti.pridame prelisovany cesnak,na male kocky pokrajane zemiaky a zalejeme vyvarom.varime asi 15 minut.polievku ochutime solou a korenim a za staleho miesania pridame smotanu zmiesanu z vajciami.pri podavani pridame postruhanu nivu.

LAHKA ZELENINOVA POLIEVKA

1. února 2010 v 19:30 | VERONKA-KUCHARKA |  LAHKA ZELENINOVA POLIEVKA
POTREBUJEME: 20 g masla,polovica mensieho zeleru,1 maly petrzlen,1 mrkva,1 kalerab,polovica maleho karfiolu,-40 g masla a 40 g hladkej muky na zaprazku,sol,1,25 dl sladkej smotany,1 zltok,potlceny muskatovy kvet,zelena petrzlenova vnat. AKO NA TO: zeler,mrkvu,petrzlen a kalerab ocistime,pokrajem na rezance a chvilu dusime na masle.svetlu maslovu zaprazku rozriedime osolenou vodou,dobre povarime,pridame do nej podusenu zeleninu,karfiol rozobraty na ruzicky a vsetko spolu uvarime do mäkka.pred podavanim vlejeme do polievky smotanu rozslahanu zo zltkom,okorenime potlcenym muskatovym kvetom a nadrobno pokrajanou zelenou petrzlenovou vnatou.podavame z pokrajanou zemlou oprazenou na masle.

KYSLA VAJCOVA POLIEVKA

1. února 2010 v 19:11 | VERONKA-KUCHARKA |  KYSLA VAJCOVA POLIEVKA
POTREBUJEME: vajcia,tuk,muka,1 čl mletej papriky,1-2 bobkove listy,cukor,sol. AKO NA TO: rozpalte tuk a s dostatočym mnozstvom muky pripravte cervenu zaprazku.pridajte do nej cervenu papriku a zriedte studenou vodou.ochutte bobkovymi listami,solou,trochu cukru,potom nechajte 10-15 minut vriet na miernom ohni.vajcia pustajte do nej opatrne,aby sa podla moznosti nerozvarili.