Komentáře

1 SAMANTA POSIVAKOVA SAMANTA POSIVAKOVA | E-mail | 15. března 2010 v 10:41 | Reagovat

bryndzova polievka so syrom:

Potrebujeme:

30 dkg bryndze, 1/2 - 1 kg zemiakov, 30 dkg údeného syra, 2,5 l vody, strúhanička, petržlenová vňať, červená paprika, soľ

Ako na to:

Do mierne osolenej vriacej vody dáme variť zemiaky a sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať a nakoniec za hrsť strúhaničky. Medzitým si v malom hrnčeku rozpustíme bryndzu v horúcej vode (najlepšie odobratej z hrnca pred vložením zemiakov), do ktorej vmiešame 1 lyžičku mletej červenej papriky. Do uvarených zemiakov vlejeme rozmiešanú bryndzovú kašu a po znovuzovretí polievku hneď odstavíme. Polievku dochutíme (najlepšie až na tanieri) kockami tvrdého údeného syra.
Podľa množstva zemiakov sa dá konzumovať aj ako samostatný pokrm.

2 ivana havrillova ivana havrillova | 17. března 2010 v 17:07 | Reagovat

Potrebujeme:

700 g držiek, 1 veľká cibuľa, soľ, 1 1/2 vývaru z kostí, 1 veľká lyžica masti, 30 g hladkej múky, 30 g masti, mletá paprika, rasca, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, majoránka.

Ako na to:

Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkou. Podávame s pečivom.

3 patricia krajnakova patricia krajnakova | 17. března 2010 v 17:11 | Reagovat

GASTANOVA POLIEVKA

Potrebujeme:

Na 4 porcie
1 cibuľa, nakrájaná
1 čorizo klobása, nakrájaná na kolieska
1 čajová lyžička mletej rasce
1 čajová lyžička mletého koriandru
1 štipka šafránu
1 fľaša zaváraných gaštanov
400g paradajok v konzerve
pol litra kuracieho vývaru

Ako na to:

V hrnci na oleji opražíme cibuľu a čorizo klobásu asi 5 minút. Pridáme rascu, koriander, šafrón, gaštany, premiešame a necháme zovrieť. Pridáme vývar a varíme na nízkej teplote 15 minút. Po dovarení rozmixujeme s ponorným mixérom a podávame s chlebíkom alebo toastom. Vynikajúca polievka. Dobrú chuť.

4 adriana sokorova adriana sokorova | 18. března 2010 v 13:02 | Reagovat

POTREBUJEME:
400 g kelu
50 g slaninky
1 cibuľa
rastlinný olej
soľ, drvená rasca
2 PL hladkej múky
majorán

AKO NA TO:
Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji. Kel očistíme, odstránime hlúbové časti, pokrájame na rezance a pridáme k cibuľovému základu. Podľa chuti osolíme a opražíme. Zalejeme vodou, vmiešame nakrájanú na kocky slaninku, posypeme rascou a uvaríme do mäkka.
Hladkú múku nasucho opražíme a zalejeme trochou studenej vody. Precedíme do polievky a povaríme.

Hotovú polievku okoreníme majoránom. Podávame s rôznymi druhmi chleba alebo pečiva.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.