Březen 2010

ZMRZLINOVY POHAR

15. března 2010 v 11:30 | VERONKA-KUCHARKA |  ZMRZLINOVY POHAR
Potrebujeme: 100 ml vanilkovej zmrzliny, 10 ml koňaku, 4 višne v čokoláde (dezert), ovocie na ozdobu Ako na to: Do vychladeného pohára dáme zmrzlinu, okolo nej nalejeme koňak a ozdobíme ovocím a čokoládovými dezertom.

MELONOVA ZMRZLINA

15. března 2010 v 11:25 | VERONKA-KUCHARKA |  MELONOVA ZMRZLINA
POTREBUJEME: 100 g žltého cukrového melóna, 100 ml smotany na šľahanie, 1500 g nízkotučného jogurtu, 14 ČL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, 160 g jemného kryštálového cukru Ako na to: Melón prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime jadierka. Nakrájame na plátky a dlhým nožom odstránime šupku. Dužinu melóna nakrájame na kocky a rozmixujeme. Pridáme smotanu, jogurt, citrónovú šťavu a cukor a všetky suroviny spolu premixujeme. Zmes dáme na 20 min do mrazničky. Potom ju ešte raz premiešame a vylejeme do zmrzlinovača alebo do nádoby na mrazenie.

PLNKA NA ZMRZLINY

15. března 2010 v 10:51 | VERONKA-KUCHARKA |  PLNKA NA ZMRZLINY
Potrebujeme: 10 dkg kryšt.cukru, 1 dcl teplej vody, 3 dcl mlieka, Zlatý klas, 3 žĺtky, 1 maslo (250 g), 20 dkg práškového cukru Ako na to: Z cukru urobíme karamel, potom pridať teplú vodu a rozpustíme ho. Do karamelu pridáme zmiešané mlieko + Zlatý klas + 3 žĺtky a uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Zatiaľ vymiešame maslo + práškový cukor. Vychladnutý puding opatrne vmiešame do masla. Plníme a dáme stuhnúť. Po stuhnutí vrch poleje čokoládovou polevou.

VANILKOVY KREM

14. března 2010 v 16:52 | VERONKA-KUCHARKA |  VANILKOVY KREM
POTREBUJEME:

6dl mlieka, 30g hladkej múky, 2 žĺtky, 1 balíček vanilkového cukru, 80g cukru, 1/4 l šľahačkovej smotany

AKO NA TO:

Asi 1dl mlieka odložíme, do hladka rozhabarkujeme s múkou a žĺtkami. Ostatné mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom alebo kúskom vanilky privedieme do varu a zamiešame doň mlieko so žĺtkami. Krém za stáleho habarkovania uvaríme vo vodnom kúpeli do polohusta. Keď prestane hustnúť, odložíme ho do studenej vody, trochu miešame, aby sa na ňom neurobila kožka. Potom ho prikryjeme. Do vychladnutého zamiešame polovicu dobre ušľahanej smotany, rozdelíme do pohárov alebo kompótových mištičiek. Druhú polovicu šľahačky trochu osladíme (1 lyžička cukru) preosiatym cukrom, naplníme do vrecúška s ozdobnou rúrkou, povrch ozdobne nastriekame a ozdobíme zaváranými, dobre odkvapkanými višňami, čerešňami, alebo čerstvými, jahodami alebo malinami. Krém pred podávaním necháme niekoľko hodín v chladničke. Ovoci

JABLKOVA NUTELA

14. března 2010 v 16:51 | VERONKA-KUCHARKA |  JABLKOVA NUTELA
Potrebujeme: 2 kg jabĺk, 4-5 dcl vody, 500 g kryštaloveho cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g kakaa, 1/2 čokolády na varenie Ako na to: Jablka umyjeme, ošúpeme, povykrajujeme jaderníky. Môžeme pokrájať na menšie kúsky a dáme dusiť do vody, nie na prudkom ohni. Potom pridáme ostatné suroviny a ešte chvíľku povaríme. Keď zmes vychladne, rozmixujeme ju, naplníme do fliaš a ešte 15 min sterilizujeme.

CITRONOVA POLEVA

14. března 2010 v 16:46 | VERONKA-KUCHARKA |  CITRONOVA POLEVA
Potrebujeme: 1 dl citrónovej šťavy, 250 g práškového cukru Ako na to: Práškový cukor miešajte s citrónovou šťavou až kým sa cukor roztopí a poleva zhustne. Polevou polejte teplý korpus a nechajte stuhnúť.

NUGATOVY KREM

14. března 2010 v 16:42 | VERONKA-KUCHARKA |  NUGATOVY KREM
Potrebujeme: 3 dl mlieka, 7 zarovnaných PL maizeny, 100 g mletých orechov, 2 PL kakaa, 250 g masla, 200 g práškového cukru Ako na to: V mlieku uvarte maizenu na hustú kašu. Do teplého primiešajte kakaový prášok a mleté orechy. Maslo vymiešajte s cukrom a postupne primiešajte do základného krému s orechmi. Vyšľahajte v stroji. TIP: Krém môžete použiť napríklad do piškótovej rolády.

COKOLADOVY KREM

14. března 2010 v 16:38 | VERONKA-KUCHARKA |  COKLADOVY KREM
Potrebujeme: ½ l vody, 1 Zlatý klas, 50 g kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 2 banány, piškóty Ako na to: Z vody a pudingového prášku uvarte puding, do ktorého primiešajte cukor a kakao. Použitie: Do pohárov dajte banány a piškóty, ktoré zalejte pudingom.

OMACKA CHILLI

14. března 2010 v 16:35 | VERONKA-KUCHARKA |  OMACKA CHILLI
POTREBUJEME: 250 ml červeného alebo bieleho octu 25 g sušených červených chilli papričiek (nadrobno pomletých) 50 g sušených marhúľ (nakrájaných na kúsky) 1 lyžička kukuričného škrobu 1 lyžička cukru 1 čajová lyžička soli. AKO NA TO: Všetky prísady zmiešame na panvici a uvedieme do varu. Zvoľna varíme asi 5 minút, až kým omáčka nezhustne. Vychladíme a podávame. Vo fľašiach vydrží niekoľko týždňov.

AMERICKA OMACKA

14. března 2010 v 16:31 | VERONKA-KUCHARKA |  AMERICKA OMACKA
POTREBUJEME: 2 vejce natvrdo, 1 lžíce hořčice, 125 ml oleje, 1 lžíce nasekaných nakládaných okurek, 1 velká cibule, sůl, cukr, citrónová šťáva, AKO NA TO: Vejce rozpůlíme, vyjmeme žloutky, rozmačkáme je vidličkou a smícháme se solí a hořčicí. Vymícháme dohladka. Po kapkách přidáváme olej a citronovou šťávu. Cibuli rozsekáme nadrobno, vmícháme s okurkami do omáčky, podle chuti osladíme a osolíme. V Americe se tato omáčka podává ke grilovanému masu.

HUBOVA OMACKA

14. března 2010 v 16:27 | VERONKA-KUCHARKA |  HUBOVA OMACKA
POTREBUJEME: 600 g hub, 1 CL soli, 1/2 CL mleteho cierneho korenia, 2 CL vegety, 1 l vody, 3 struciky cesnaku, 1 CL sladkej papriky, kysla smotana, hladka muka na zahustenie AKO NA TO: Huby dame na 6 minut dusit, pridame sol, korenie, vodu, vegetu. Povarime 10 minut, pridame rozotrety cesnak, papriku, a este chvilu prevarime. Potom rozmiesame kyslu smotanu s 3 lyzicami muky. Opatrne pridavame do hubovej zmesi a este 3 minuty varime.

SARDINKOVA NATIERKA

14. března 2010 v 16:21 | VERONKA-KUCHARKA |  SARDINKOVA NATIERKA
Potrebujeme:

2 konzervy sardiniek v rastlinom oleji, 1 menšia cibuľa, 1 lyžica Ramy (alebo maslo), 1 syr Bambino, plnotučná horčica podľa chuti (tak pol až celá polievková lyžica), pol téglika kyslej smotany, 1 najemno nastrúhaná menšia kyslá uhorka, trocha soľčanky, mleté korenie a mletá rasca


Ako na to:

Sardinky scedíme (trošku oleja môžeme nechať bokom, a potom pridať do nátierky, ale vtedy vynechávame Ramu), vyberieme chrbtice a popučíme v miske. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, Ramu,.. Všetko vymiešame a dochutíme koreninami.

HRASKOVA NATIERKA Z TOFU

14. března 2010 v 16:05 | VERONKA-KUCHARKA |  HRASKOVA NATIERKA S TOFU
POTREBUJEME:
200 g údeného TOFU, 150 g syrokrému, 1 biely jogurt, 6 veľkých strúčkov cesnaku


AKO NA TO:
Maslo vymiešame s popučenými rybami, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a nastrúhané TOFU. Ochutíme horčicou, kečupom, Solčankou, citrónovou šťavou. Ak treba, dosolíme. Kto obľubuje kyslejšie chute, môže do nátierky najemno nastrúhať 3 sterilizované uhorky.

PYKANTNA SYROVA NATIERKA

13. března 2010 v 20:35 | VERONKA-KUCHARKA |  PYKANTNA SYROVA NATIERKA
Potrebujeme: 120 g masla, 150 g netučného syra, 4-5 strúčkov cesnaku, soľ, karí korenie, pažitku Ako na to: V miske rozmiešame maslo, pridáme nastrúhaný syr a cesnak, podľa chuti osolíme, pridáme karí korenie a nakrájanú pažítku. Podávame na hrianke.

CESNAKOVA NATIERKA II.

13. března 2010 v 20:32 | VERONKA-KUCHARKA |  CESNAKOVA NATIERKA
Potrebujeme: 100 g taveného syra, 2 vajcia uvarené natvrdo, 60 g masla, 20 g cesnaku, soľ, pažítka, 1/4 citróna Ako na to: Tavený syr rozotrieme, pridáme jemne nastrúhané vajcia, zmäknuté maslo, cesnak rozotretý so soľou a vymiešame. Nakoniec pridáme posekanú pažitku a šťavu z citróna.

CESNAKOVA NATIERKA

13. března 2010 v 20:30 | VERONKA-KUCHARKA |  CESNAKOVA NATIERKA
Potrebujeme: 300g Eidamskej tehly, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice majonézy, 1 lyžica bieleho jogurtu Ako na to: Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, prepučíme očistený cesnak a pridáme majonézu a jogurt. Nakoniec všetko dobre premiešame. Najlepšie chutí s čerstvým rožkom.

PLNENE ZASNEZENE ULE

13. března 2010 v 20:26 | VERONKA-KUCHARKA |  PLNENE ZASNEZENE ULE
Potrebujeme: 3 hrnčeky mletých orechov, 11 PL práškového cukru, 3 PL masla, 3 PL maizeny, 2 PL mlieka, , Krém:, ½ masla, 6 PL práškového cukru, 2 PL rumu, ¼ ČL citrónovej šťavy, 45-50 okrúhlych piškót, 3 PL džemu, 3 PL vanilkového pudingu, 1, 5 dl mlieka, balíček citrónovej polevy, cukrové farebné perličky Ako na to: Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte orechy, mlieko, maizenu a vypracujte nelepiace sa cesto. Zahustite mletými piškótami. Naplňte cukrom vysypané formičky na úle. Utlačte. Palcom urobte v strede dierku, vyklopte z formičky a odložte na 24 hod. do chladničky. Potom úle naplňte krémom, polejte citrónovou polevou pripravenou podľa návodu na obale. Ozdobte farebnými cukrovými perličkami.

PRALINKY

7. března 2010 v 20:58 | VERONKA-KUCHARKA |  PRALINKY
Potrebujeme: 2 tabuľky mliečnej čokolády (asi 200 g), 0, 6 dl šľahačky, 1 celé maslo, 2 ČL instantnej kávy, , Poleva:, 25 PL práškového cukru, ½ tabuľky čokolády na varenie, trocha ružového a žltého potravinárskeho farbiva, 7 PL vody Ako na to: Čokoládu polámte, zalejte smotanou a miešajte nad parou, kým sa nerozpustí. Zapracujte maslo a kávu. Keď sa tuk roztopí, zložte z platne, a dajte vychladnúť za občasného premiešania. Zo stuhnutej masy vytvarujte guľky. Spodnú časť praliniek stlačte, aby stáli rovno,. Pralinky namáčajte do polevy, dajte odkvapkať a odložte stuhnúť do chladu. Ozdobte roztopenou čokoládou. Poleva: Suroviny rozdeľte napolovicu. Nahladko vymiešajte preosiaty cukor a 7 PL studenej vody, pridajte potravinové farbivo. TIP: Ak máte masu na výrobu guliek príliš mäkkú, zahustite ju mletými orechmi, kokosom a pod.

VISNE V COKOLADE

7. března 2010 v 20:56 | VERONKA-KUCHARKA |  VISNE V COKOLADE
Potrebujeme: 150 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku, 80 g mletých vlašských orechov, 50 g kryštálového cukru, šťava z 1 citróna, 0, 1 l rumu, višňový kompót - cca 30 ks, 50 ml vody, papierové košíčky Ako na to: Polámanú čokoládu a posekaný tuk zohrejte nad parou. Pomleté orechy sparte sirupom uvareným s cukrom, vodou a citrónovou šťavou. Višne odkôstkujte, zalejte rumom a odložte. Košíčky rozložte, do každého vlejte lyžičku čokolády a nechajte stuhnúť. Na stuhnutú čokoládu dajte kôpku orechov, vtlačte višňu a zalejte čokoládou.

RUMOVE GULKY

7. března 2010 v 20:54 | VERONKA-KUCHARKA |  RUMOVE GULKY
Potrebujeme:

200 g zomletých maslových sušienok, 120 g masla, 120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL kakaa, 50 g vopred namočených hrozienok, 50 g vlašských alebo lieskových orieškov, 3-4 PL rumu


Ako na to:
Do zomletých sušienok pridajte rozpustené maslo, preosiaty cukor, vanilkový cukor, orechy a rum. Dobre zmiešajte a rukou tvarujte menšie guľky, ktoré podľa chuti obaľte v kokose alebo v zomletých orechoch.

MILIONY ROKOV CLOVEKA

4. března 2010 v 16:07 | VERONKA-ucitelka |  LATKY Z DEJEPISU
2.nazory na vyvoj sveta.

1.nabozensky-cloveka stvoril boh
2.vedecky-clovek sa postupne vyvinul zo zivocisnych predchodcov.

ch.darvin-19.stor.,ang.prirodovedec.
predchodcovia cloveka-pitekantropus,ramapitekus,astralopitekus

VYVOJ CLOVEKA:


homo habilis-clovek zrucny
homo erectus-clovek zpriameny
homo sapiens-clovek rozumny
homo sapiens sapiens-clovek dnesneho typu

KYSNUTY SLIVKOVY KOLAC

4. března 2010 v 14:57 | VERONKA-kucharka |  KYSNUTY SLIVKOVY KOLAC
Potrebujeme:

kvasnice, 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, soľ, maslo, slivky, hrozienka, škoricu
Posýpka: 100 g prášk.cukru, 100 g poloh. múky, 100 g masla


Ako na to:

Z kvasníc si pripravíme kvások, pridáme múku, maslo, soľ a zamiesime na hladké cesto. Necháme podkysnúť. Zatiaľ si pripravíme posýpku z masla, cukru a múky (ak sa maslo moc lepí, pridáme cukor s múkou - musí to byť taká mrvenička). Cesto dáme na vymastený plech a naň poukladáme slivky (vykôstkované) šupou dole. Posypeme vanilkou, škoricou, hrozienkami a nakoniec posypeme posýpkou a dáme piecť asi tak na 30 min, pri teplote 180 stupňov.